Trandafirii, mai mult decat o floare

Te-ai simțit vreodată atras de anumite flori și nu știi de ce? S-ar putea să fie mai multe în spate decât crezi. Aici, explorăm semnificația din spatele florilor. Oamenii au cultivat flori decorative aproape atâta timp cât am cultivat noi culturi. Cu o istorie atât de lungă, împletită, culturile din întreaga lume au conectat un sens adânc înrădăcinat în florile pe care alegem să ni le dăruim. Cunoscut sub numele de floriografie, limbajul florilor dezvăluie semnificațiile și simbolismul florilor ascunse în spatele fiecărei flori. O imagine pictează cât o mie de cuvinte, dar o floare bine aleasă te poate lăsa fără cuvinte.

Semnificații trandafir

Trandafirii nu sunt doar una dintre cele mai populare flori, ci și una dintre cele mai răspândite. Trandafirii au fost de multă vreme foarte importanți pentru culturile în care se găsesc și, în mod surprinzător, au adunat o fântână mai profundă de simbolism decât multe alte flori. Există specii de trandafiri indigene din Asia până în Europa, America de Nord și Africa de Nord, ceea ce face deloc surprinzător faptul că a găsit importanță atât de multe culturi. Cu o asemenea diversitate în arborele genealogic al trandafirilor vine un curcubeu de culori, fiecare cu propriul său sens subtil.

Ce simbolizează trandafirii roșii?

Poate floarea cu semnificația cea mai cunoscută: trandafirii roșii sunt un simbol universal al iubirii romantice. Această legătură probabil vine din Grecia antică, unde trandafirul era strâns legat de Afrodita; zeița iubirii sexuale, fertilității și pasiunii. Un scriitor grec antic, Pausanias, a sugerat chiar că trandafirul roșu și-a luat culoarea din sângele Afroditei, după ce s-a înțepat de spinii florii. Spinii florii adaugă sens stratificat.

Dăruirea unui trandafir cu tulpină lungă și spini poate arăta o iubire ghimpată, una dureroasă pentru cel care dă și primește. De asemenea, poate demonstra o iubire neglijentă, fără timpul potrivit pentru a asigura siguranța și securitatea celor implicați. Spinii au dat și trandafirului multe din semnificațiile sale; de la Afrodita de sus până la Corinteni, unde lui Pavel i se dă un spin în coastă pentru a-l împiedica să devină îngâmfat. Spinii trandafirului arată, de asemenea, echilibru, răsfăț în plăcerile vieții fără o orbire față de riscurile sale. Mulți florari dezbrăcă spinii din jumătatea inferioară pentru a asigura siguranță, păstrând în același timp această nuanță frumoasă pentru floare.

Ce simbolizează trandafirii albi?

În epoca victoriană, un trandafir alb a fost dăruit unui partener ca un gest de scuze sau ca un buchet pentru cineva apropiat, în semn de condoleanțe. Trandafirul alb este, de asemenea, o floare veselă, se spune că nașterea Afroditei a venit cu o ploaie de trandafiri albi și astfel sunt un simbol al inocenței și al iubirii tinere.

Legătura cu inocența și trandafirul alb este arătată și în biserica creștină, cu trandafiri albi strâns asociați cu Fecioara Maria. Tocmai această legătură cu puritatea și cu Fecioara Maria l-a determinat pe Edmund de Langley, primul duce de York, să ia trandafirul alb drept emblemă… deși mulți au sugerat că acest lucru era pur și simplu contrar fratelui său mai mare, ducele de Lancaster John of Gaunt, al cărui simbol era trandafirul roșu!

Ce simbolizează trandafirii galbeni?

Semnificația trandafirilor galbeni reflectă aspectul lor – bucurie și strălucire. Ele sunt, de asemenea, folosite pentru a arăta recunoștință, prietenie și, prin extensie, recunoștință pentru acea prietenie. Aveți grijă când faceți cadou un trandafir galben, însă, în limba japoneză a florilor, hanakotoba, trandafirul galben poate reprezenta gelozia.

Ce simbolizează trandafirii roz?

Trandafirii roz sunt dăruiți pentru a arăta recunoștință și admirație și sunt afișați pentru a comunica încredere și încredere celor din jur. Trandafirii roz au căpătat o mare parte din semnificațiile moderne ale rozului în general; legat de feminitate, căldură și grație. Sunt adesea talentați să arate recunoștință pentru femeile din viața ta, făcându-le o alegere populară pentru buchetele de Ziua Mamei.